Zomervakantie 2020

Door Mooby Redactie

Delen

Gepubliceerd op 27 augustus 2020 12:29 in Algemeen

Zomervakantie 2020. Het zal er een zijn om nooit te vergeten. Niet vanwege verre reizen naar afgelegen oorden, maar juist vanwege het ontbreken daarvan. Noodgedwongen door de allesomvattende coronacrisis. Deze zomervakantie blijven we thuis of in ieder geval een stuk dichter bij huis dan normaal. En misschien is dat wel helemaal niet zo verkeerd.

Thuis is normaal de plek waar we in- en uitsjeezen. Een tussenstop om neer te ploffen, voordat we weer verdergaan. Verder met werk, school, sport, clubjes, borrels, juffengesprekken… We zijn soms minder thuis dan ons lief is. Tot maart 2020. Toen ineens alles stilstond en we continue thuis waren. Met z’n allen in één ruimte.

De een vond het best en zag er de charme wel van in. De ander voelde paniek en zag thuis als een gouden kooi. Maar naarmate de weken vorderden ontdekten we thuis opnieuw. We klusten de al maanden uitgestelde klussen weg. We praatten met de buren, die eigenlijk heel leuk bleken te zijn. En de kinderen ontdekten de buurt, nu deze autoluw en kinderrijk was. De zon in de achtertuin voelde net zo lekker als die in Zuid-Spanje en de lege agenda gaf ondanks de crisissituatie ook een gevoel van vrijheid.

En nu is het dus zomervakantie. Het werk mag tijdelijk op een lager pitje en zijn we misschien wel -opnieuw- wekenlang thuis. Maar dit keer met meer vrijheid en minder angst dan in het voorjaar.

Waar normaal gesproken de zomervakantie een moment is om exotische foto’s of avontuurlijke films te maken, nodigt deze zomer juist uit om het kleine te portretteren. Het dagelijks leven waar we normaal nauwelijks bij stilstaan, terwijl het zo’n groot gedeelte van ons leven beslaat. Onze fotoboeken zijn gevuld met de hoogtepunten, maar hoeveel foto’s maak jij van de gewone momenten?

Van het zondagochtendontbijt met elkaar, als de tafel vol staat met verse jus d’orange en croissantjes? Van ochtenden zonder verplichtingen waarin je kinderen in pyjama urenlang met Lego spelen? Van met shampoo ingezeepte kinderhoofdjes tijdens het harenwasritueel? Juist deze kleine momenten zijn van waarde en typeren jullie als gezin. Want het zijn déze gewoontes waar je later met een glimlach aan terugdenkt.

Zomervakantie 2020 is anders dan anders. Kleiner, ingetogener, huiselijker. Misschien niet altijd makkelijk, maar in ieder geval uniek. En daarom meer dan het vastleggen waard.