​Hoe geef je positieve aandacht?

Door Mooby Redactie

Delen

Gepubliceerd op 08 juni 2021 10:42 in Algemeen

Een kind houdt van aandacht. Een kind heeft aandacht nodig. Daarom doet je kindje er alles aan om aandacht te krijgen. Positieve aandacht van jou leert je kindje wat jij goed vindt. En als je bewust aandacht geeft aan dingen die je kindje goed doet, zal hij of zij dat gedrag herhalen. Het geven van positieve aandacht geeft je kindje zelfvertrouwen en draagt bij aan een positief zelfbeeld. Bovendien zorgt het voor een positieve relatie tussen jou en je kind.

Een kind kan enorm opvrolijken van een beetje positieve aandacht. Hoe pas je Positief Opvoeden toe in de praktijk? Probeer de volgende tips:



Geef al je aandacht aan je kind Multitasken is een no go als het om positieve aandacht gaat. Als je kindje je iets wil laten zien, stop dan even waar je mee bezig bent en geef je kindgerichte aandacht. Dus leg je mobiel of je boek weg en kijk en luister écht. Dit hoeft niet veel tijd te kosten, het gaat erom dat je echt even contact hebt. Het is belangrijk om vaak korte momenten samen te zijn en dingen samen te doen die je allebei leuk vindt. In zo’n exclusief een-op-een-moment waarin jullie door niets en niemand worden gestoord, kan er verbinding tussen jullie ontstaan.

Reserveer tijd Wist je dat al een paar minuutjes van jouw volle aandacht het verschil kunnen maken? Door regelmatig korte gesprekjes te voeren met je kindje, leert hij ook om zijn gevoelens te verwoorden. Je hoort wat hem of haar bezighoudt en welke vragen je kind heeft. Voor je kind is het leuk om te merken dat jij belangstelling hebt. Als jij vertelt waar jij mee bezig bent, leert je kind ook om te luisteren. Als je al op jonge leeftijd leert dat hij of zij met jou overal over kan praten, dan zal je kindje op latere leeftijd ook meer met je bespreken.

Kijk je kind aan Als je oogcontact met iemand maakt, maakt je lichaam endorfine aan. Dat is een stofje in je lichaam dat positieve gevoelens brengt. Je kind voelt zich door jou gezien en jij kan meteen naar zijn lieve smoeltje kijken.

Benadruk wat-ie goed doet Hoe vaak gebeurt het niet tijdens het opvoeden? Dat je toch elke keer je kind stiekem corrigeert en aanvult. Terwijl kinderen juist zo groeien als je versterkt wat er al goed gaat. Dus zeg eens tegen je kind wat-ie goed doet en je zult zien dat hij of zij begint te stralen. Dit stimuleert je kind om het gedrag vaker te laten zien.

Je kind met het slechtste gedrag heeft de meeste positieve aandacht nodig Juist na een conflict of een dag waarop het rommelt tussen jullie, heeft je kind positieve aandacht nodig. Toegegeven, je moet zelf ook even schakelen, maar je zult zien dat jullie er allebei van opknappen.

Vaste Rituelen Even nakletsen als de rest van de kinderen op bed ligt, een vaste dag voor een avondwandeling met je kind. Deze kleine rituelen geven een kind houvast en zijn vaak momenten om even naar uit te kijken.

Knuffel met elkaar Je kind heeft het nodig om regelmatig geknuffeld en aangeraakt te worden. Daardoor krijgt hij het gevoel dat hij de moeite waard is en dat je van hem houdt. Tegelijk leert je kind hoe je liefde en genegenheid kunt ontvangen, maar ook hoe je die aan anderen geeft.

Voorkom verveling Het ligt voor de hand dat kinderen vervelend kunnen gaan worden als ze niks te doen hebben. Zorg voor genoeg uitdaging. Denk bijvoorbeeld aan materiaal voor activiteiten binnen en buiten, zoals brooddeeg, knutselmateriaal, kartonnen dozen, ballen, verkleedkleren of een speeltent. Materialen hoeven niet persé geld te kosten; kinderen kunnen zich heel goed vermaken met oude lappen, een rol behangpapier en ander restmateriaal. Je kunt ze ook even op weg helpen met een opzetten van een verhaallijn of een spel of een nieuw idee laten uitwerken.

Maak duidelijke afspraken Stel duidelijke basisregels op over hoe je kind zich moet gedragen. Maak duidelijke afspraken over wat je wel en niet van je kind accepteert. Het werkt goed om regels positief te formuleren. ‘Niet met de bal in huis spelen’ wordt bijvoorbeeld ‘met de bal spelen we buiten’. Neem de tijd om met het hele gezin te praten over de regels die in huis gelden, je kind mag zelf best meedenken. Desnoods schrijf je de regels op en hang je ze ergens in het zicht. Maak je kind vooral ook duidelijk wat de consequentie is als hij zich niet aan de regels houdt en pas die dan ook gelijk toe.

Geef je kind enige controle met keuzeopties Een bevel als “doe nu je jas aan” roept weerstand op. Het kind wordt zo alle controle ontnomen. Als je vraagt: “wil je je jas aandoen?” klinkt dat al vriendelijker, en waarschijnlijk is je kind meer geneigd hierin mee te aan. Een andere mogelijkheid is om je kind een keuze te geven. Bijvoorbeeld “Wil je eerst je schoenen aandoen of doe je eerst jas aan?”. Je geeft daarmee aan dat je wilt dat het gebeurt, roept op die manier geen weerstand op maar geef je kind toch wat controle.

Negatieve aandacht Kinderen communiceren via hun gedrag. Ze stellen vaak vragen via hun gedrag. Soms doen ze dat door negatief gedrag te laten zien: dwars zijn, niet luisteren, schoppen, slaan, gillen. Je kind kan ook juist teruggetrokken gedrag laten zien.

Een kind laat nooit negatief gedrag zien om jou te pesten. Wel om je iets duidelijk te maken en het zal ook niet stoppen totdat het weet dat jij doorhebt wat hij of zij bedoelt. Negatief reageren op negatieve aandacht zal dus een averechts affect hebben. Een kind wil gezien worden en zal dit desnoods willen bereiken door negatief gedrag te laten zien.

Quality time zit hem niet in het aantal uren dat je bij je kinderen bent. Het zit hem in de manier waarop je de tijd besteed als je wel bij hen bent.