Een goede foto maken? Met deze simpele trucjes kan jij het ook!

Door Mooby Redactie

Delen

Gepubliceerd op 18 september 2020 11:51

De eerste schooldag, een tand eruit of de langverwachte musical op school… Vol enthousiasme fotografeer je deze hoogtepunten van je kinderen. Maar hoe zorg je ervoor dat de ‘once in a lifetime-momententen’ mooi op beeld worden vastgelegd?

Het goede nieuws: de meeste smartphones beschikken tegenwoordig over prima camera’s, die nauwelijks onder doen voor een gewone fotocamera. Zelfs diafragma en sluitertijd kunnen gesteld worden. Nog een voordeel; je mobiel heb je meestal wel op zak. Dus mocht dat ene bijzondere moment zich voordoen; je bent voorbereid!

Toch zijn er een paar do’s en dont’s die je foto’s net dat beetje extra te geven. Hierbij tien tips voor de beste foto’s genomen met je mobiel:

1. Hou je telefoon goed stil

Een beetje een inkoppertje natuurlijk en met kinderen om je heen soms een uitdaging, maar bewegingsvrije foto’s zijn toch echt de beste. Hou je telefoon met twee handen vast en leun voor nog meer stabiliteit op een stevige ondergrond, zoals een tafel of muurtje.

2. Bepaal wat er belicht moet worden

Een trucje dat niet iedereen kent, maar die de kwaliteit van je foto direct verbetert: zorg dat jouw hoofdonderwerp goed belicht is door erop te tikken in je beeldscherm. Een foto van je kind die op het strand een ijsje eet? Tik op het gezicht van je kind, zodat de camera weet dat daar het juiste licht op moet komen.

3. Waar is de zon?

Hoewel het lonkt om met mooi weer te fotograferen, is de zon niet altijd je beste vriend tijdens een shoot. Let erop dat je niet tegen de zon in fotografeert; je kind verandert dan in een donkere schim. Tenzij je ervoor zorgt dat er geen direct zonlicht in je lens valt. Maar gezichtjes recht in de zon doen het ook niet altijd goed. Want: harde schaduwen en knijpende oogjes. Wat dan wel? De zon schuin naast je of een schaduwrijke plek.

4. Perspectief

Wissel eens van perspectief! We hebben de neiging om vanaf onze eigen hoogte foto’s te nemen, maar let maar eens op wat er gebeurt als je door je knieën gaat en op ooghoogte komt met je kroost. Ook altijd leuk: terwijl je zelf op de grond zit een foto maken van je kind op de trampoline; net alsof hij meters hoog de lucht door zweeft.

5. Details

It’s all in the details. Een close-up van oogjes wanneer je kind vol concentratie zit te kleuren, dat ene shot van een biggelende traan op een wang of twee handen die een zwemdiploma vasthouden. Met een close-up krijg je inkijk in de binnenwereld van je kind en vereeuwig je de meest intieme momenten.

6. Regel van derden

Een beetje een technisch verhaal, maar voor veel goede foto’s geldt de regel van derden. Ook wel de gulden snede genoemd. Verdeel je foto in negen vakken (twee horizontale lijnen

en twee verticale lijnen) en zorg ervoor dat jouw hoofdonderwerp op het kruispunt van een horizontale en een verticale lijn staat. Deze compositie zorgt voor een spannendere foto dan wanneer je je kind in het midden van de foto plaatst.

7. Poseren of spontaan?

Natuurlijk is het leuk als je kinderen keurig schoon en netjes afgestyled op de foto staan. Zeker als die bij opa en oma in een lijstje moet komen. Maar juist de echte emotie op een foto blijft je bij. Het trotse gezicht tijdens de groep 8 musical, de boze koppies in een broer-zus-ruzie en de ogen vol verwondering bij het eerste circusbezoek. Als je die weet te vangen, kan er verder bijna niets meer misgaan.

8. Let op: slordigheden op de achtergrond

Hoewel spontaan dus vaak gelijk staat aan dierbaar en waardevol, betekent dat niet dat een foto rommelig hoeft te zijn. Dus vermijd die uitpuilende prullenbak op de achtergrond en draai je camera iets weg, zodat de vuile vaat niet volop in beeld komt.

9. Let op: slordigheden op je kind

Ok, wanneer een kindersnoetje helemaal onder de banaan of peer zit na het eten van de eerste fruithap, is dat fotowaardig. Maar daarna zijn etensresten of snottebellen meestal wat ontsierend op de foto. Dus even een lapje over het gezicht is een kleine moeite met een dankbaar effect.

10. Maak plezier

Je bent zover; na het doorlezen van alle bovenstaande tips kan je niet wachten om een reeks mooie foto’s van je kroost te maken. Gewapend met snoetenpoetsers en een goede portie zin ga je op pad naar die ene mooie plek voor (semi-)spontane foto’s. Maar dan werkt je kind niet mee. Met geen mogelijkheid kijkt het even de lens in of staat het langer dan een paar tellen stil. Accepteer het. Boos worden heeft geen zin en haasten ook niet. Even tien minuutjes wachten kan wonderen doen. En als het echt niet lukt, is er ook niks mis met een klein beetje omkopen. Wedden dat je kroost best even poseert in ruil voor een ijsje?