Alle ballen verzamelen

Door Mooby Redactie

Delen

Gepubliceerd op 30 augustus 2019 15:48

Alle ballen verzamelen, want ze liggen op de grond. Mijn jongleursact ten spijt, maar de truc is mislukt. De ballen die eerst zo mooi hoog bleven, in een vast ritme en kadans, liggen nu troosteloos op de grond. Eentje rolt nog een eindje door. “Zit ze nu in het circus?” hoor ik je denken? Nee hoor, ik heb het hier over de spreekwoordelijke ballen.

Het assortiment aan taken dat elke moeder zal herkennen. Of je nou werkt of een thuisblijfmoeder bent; veel ballen zijn universeel, onvoorspelbaar en nogal uitdagend allemaal hoog te houden.

Ballen in de babytijd

Het begint al in de babytijd. Flesjes uitkoken, luiers verschonen en het huis aan kant houden. Want hé, verantwoord moederschap betekent ook een proper huis. Tijd voor jezelf? No way! Een snelle douchebeurt op z’n hoogst, waarin je elke minuut je hoofd om de hoek steekt om te horen of de baby niet ligt te brullen in z’n bedje.

Tegen de tijd dat babylief een peuter is en je er inmiddels achter bent gekomen dat jij prima kan douchen zonder dat hij verlatingsangst oploopt, zijn er weer andere ballen bijgekomen. Je werkt misschien wel weer en ook je sociale leven klimt langzaam uit z’n dal. Zorgvuldig plan je je boodschappen, date nights met je vent en avondjes wijnen met vriendinnen. Dat je peuter met enige regelmaat de nacht op stelten zet, ontgaat de buitenwereld. Hup, concealer op de wallen en gaan naar werk, kroeg of bios.

Jongleren met worstenbroodjes

Maar dan is de peuter ineens een kleuter en begint het leven op school. Met heel veel verplichtingen. Je bakt worstenbroodjes voor het kerstdiner. Vers, want alleen het beste voor je kroost. Je knutselt kerstbomen voor de klassendecoratie tijdens de feestdagen. Je klaarovert in feloranje hesje als de zon nog nauwelijks op is. En op zondagochtend sta je met slaap in je ogen aan een slappe bak koffie te nippen op het hockeyveld. Je kleuter kan niet vroeg genoeg z’n talenten ontwikkelen toch?

Alle ballen vallen

En dan ineens stort het kaartenhuis in elkaar. Je vergeet de verjaardag van de juf, krijgt een belletje van de tandarts waar je blijft en constateert dat je op je werk zit zonder laptop. Die staat nog op de eettafel de vrolijke tunes van K3 te schallen. Je zorgvuldig opgebouwde stramien van taken en uitjes is ineens een grijze brij van dingen die moeten. Van dingen waarvan je echt niet meer weet hoe je het gedaan gaat krijgen.

Het is klaar. Dan maar geen perfecte moeder die een ontelbare hoeveelheid ballen hoog houdt. Dan maar geen verse worstenbroodjes. De prefab gevallen van de supermarkt zijn goed genoeg. Dan maar geen vroegtijdig ontdekt hockeytalent bij je kind. Uitslapen is het nieuwe presteren en ongekamde haren zijn het nieuwe cool.

Omarm het matig moederschap

Vanaf nu omarm je het matige moederschap. Je gooit de helft van je ballen aan de kant en concludeert dat jongleren sowieso niet leuk is. Kijken naar het circus; dat is pas leuk. Vanaf de bank, met je voeten omhoog en een drankje in je hand. Proost.